Mi is a Hapkido?

A Hapkido egy kiváló, sokszínű és  ötletes koreai harcművészet, – amolyan Jackie Chan féle – ami nem az erőre, hanem a gyorsaságra, a leleményességre, és ötletességre alapul. Magyarországon 2001. óta létezik, hazai meghonosításán és népszerűsítésén nagy-nagy erőkkel dolgozunk.  Nem versenysport, de vannak már Európa-bajnokaink és Világ-bajnokaink is! Kiváló mesterektől, edzőktől lehet idehaza is már tanulni, akár Budapesten, akár vidéken!
Amíg a Taekwondo az ütő-rúgó iskolát, addig a Hapkido a dobó-feszítő -csavaró iskolát képviseli, persze megtartva és keverve a koreaiak magas szintű lábtechnikáival.

Aki ismeri a harcművészeteket annak azt mondanám, hogy a Hapkido egy kicsit olyan mint a Taekwondo – mert sok rúgás van, kicsit olyan mint a Judo – mert vannak dobások, kicsit olyan mint a Jiu-Jitsu- mert sok-sok izületi feszítés és csavarás van, kicsit olyan mint az Aikido (hiszen részben egy tőről fakad) – mert inkább védekező jellegű és mint a víz igyekszik a másik energiáit is felhasználva kitérni, sőt még egy kicsit a japán Kendó bambuszkardozásával is rokonságban van, de az persze inkább már egy másik koreai harcművészet aminek a neve: Haidong Gumdo.

A Hapkido mozgásanyaga:
eséstechnika, légzéstechnika, csuklótámadások-, ruhafogások-, fojtások-, lefogások-, ütések-, rúgások- elleni önvédelem, eszközös támadás elleni önvédelem, eszközhasználat, töréstechnika, küzdelem!

1. ESÉSTECHNIKA

Eséstechnika során megtanulnak úgy esni a tanítványaink, mint a macska, félelem nélkül biztonságosan!

Előre, hátra, oldalra, szabadon, akadályok felett, stb.

2. ÖNVÉDELMI GYAKORLATOK

Az önvédelmi gyakorlatok során a szabadulásoktól kezdve az összes lehetséges támadási formára gyakorolnak csukló- kar- láb- feszítéseken, csavarásokon alapuló technikákat, de a különféle dobásokat és az idegpontokat is megtanulják (a haladók).

3. Az eszközös támadások elleni gyakorlatok késes és pisztolyos támadási formákra adnak megoldási variációkat

4. ESZKÖZÖK

Az eszközhasználat során rövid bottal, hosszú bottal, sétabottal és nunchakuval tanulhatnak meg dolgozni a jelentkezők.

5. TÖRÉSTECHNIKA

A töréstechnikát nagyon kedveli mindenki, mert itt lehet lemérni a megtanult technikák hatásosságát. Olyan 1000x törhető törőlapokat használunk, amelyeket különböző erővel lehet eltörni, majd összerakni.

6. KÜZDELEM

A sok küzdőjáték, sorverseny, birkózások során kialakul a gyerekek egészséges küzdő szelleme. Megtanulnak nyerni és a vereséget is feldolgozni. A nagyobbak már védőfelszerelésben páros küzdőgyakorlatokat és szabad küzdelmet tanulnak.

Mindenkit szeretettel várunk az edzéseinken!

A Hapkido -ról a Wikipédián is lehet informálódni: http://hu.wikipedia.org/wiki/Hapkido

A hozzászólások jelenleg ezen a részen nincs engedélyezve.